آرتروز یکی از بیماری های شایع مفصلی در بین جوامع مختلف بشری از جمله ایران می باشد که سن ابتلای آن در کشور ما به علت عواملی همچون نوع سبک زندگی و برخی عادات نادرست کاهش یافته است.با وجود کشف نشدن درمان قطعی این بیماری ،داشتن رژیم غذایی متعادل ،اصلاح برخی عادات نادرست و مصرف برخی داروها مانع از پیشرفت علایم آرتروز می شود.قابل ذکر است که فیزیوتراپی در بهبود علایم بیماران بسیار موثر است.استفاده از مدالیته های فیزیوتراپی و هم چنین برنامه ی ورزشی و تمرین درمانی در بهبود دامنه ی حرکتی و انعطاف پذیری مفصل و کاهش درد والتهاب مفصل تاثیر بسزایی دارد.
علائم و نشانه ها
نشانه چیزی است که بیمار احساس می کند و گزارش می دهد، در حالی که علامت چیزی است که افراد دیگر مثل پزشک تشخیص می دهند. برای مثال، درد یک نشانه است، در حالی که جوش یک علامت است. نشانه اصلی کمر درد همانطور که از اسم این بیماری مشخص است، احساس درد در هر قسمت از کمر است بطور مثال درد پایین کمر یا درد بالای آن، و گاهی اوقات تا باسن و پا امتداد پیدا می کند.
غضروف یا کارتیلاژ Cartilage ساختمان قابل ارتجاعی است که عمدتا در انتهاهای استخوان ها، جایی که مفاصل قرار دارند وجود داشته و وظیفه آن تسهیل حرکت مفصل است.
غضروف بافتی زنده و حاوی سلول است و سلول های تشکیل دهنده آنرا کندروسیت Chondrocyte مینامند. این سلول ها بر خلاف بسیاری بافت های دیگر با فاصله نسبتا زیادی از یکدیگر قرار گرفته اند و بین آنها را ماده ای که عمدتا از پروتئین و نوعی قند تشکیل شده پر کرده است. این ماده را ماده بین سلولی میگویند. در داخل این بافت بین سلولی رشته های نازکی به نام فیبریل Fibril قرار دارد. کندروسیت ها در حفره هایی به نام لاکونا Lacuna قرار گرفته اند.
استخوان ماده زنده و محکمی است که داربست اسکلتی بدن انسان را میسازد. استخوان پایه محکمی است که دیگر اعضای بر آن استوار میشوند و در بسیاری از نقاط، استخوان اطراف بافت های حساس را گرفته و از آن محافظت میکند. استخوان ها محل تولید گلبول های سفید و قرمز خون هستند و منبعی از مواد معدنی و بخصوص کلسیم را تشکیل میدهند که هر موقع بدن به آنها احتیاج داشت در اختیار آن قرار میدهند.